Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

De loopwedstrijd

De schildpad en de haas waren rustig aan het kauwen op een portie sla en een bundeltje wortels die ze ‘geleend’ hadden van het veld van boer Krelis. Boer Krelis kon dat wel missen want die had een veld vol groenten zo uitgestrekt dat hij de verdwijning van die kleine portie nooit zou opmerken. Dit maar omdat jullie niet zouden denken dat boer Krelis hierdoor een boterham minder zou moeten eten. Die worden trouwens niet gemaakt van sla of wortels, heb ik even nagevraagd, dus dat zit wel goed.
Tussen twee happen sla in, vroeg de schildpad: “Als ik nu eens een loopwedstrijd zou organiseren, zou jij dan meedoen tegen beter weten in?”
“Hoe bedoel je?” kwam de verbaasde reactie van de haas die net een grote hap uit een sappige wortel wou nemen, “Denk je nu echt dat ik op die uitdaging van jou niet zou ingaan? Ik ben trouwens zeker dat ik zou winnen, dat kan toch nooit anders.”
“Tegen beter weten in?”
“Natuurlijk! Je moet een schildpad zijn om het tegenovergestelde te geloven.” bevestigde de haas en hij beet een flink stuk uit de wortel.
“Dan is dat vastgelegd bij deze. Maar als jij verliest, dan moet je voor de rest van ons leven zorgen voor eten voor ons.”
“Deal! En als ik win, dan is het omgekeerd.”
“Ok! Daar kan ik mee leven.” besloot de schildpad.
De wedstrijd was spoedig het nieuwsitem van de dag en op het vastgelegde ogenblik stond quasi het ganse bos aan de vertrekstreep. De haas had een fraai fluo-wedstrijdshirt aan met als rugnummer 1. De schildpad arriveerde een kwartier later, toen de haas al dacht dat zijn uitdager het had opgegeven. Maar hij was niet alleen. Naast hem liep een afgetrainde windhond.
De haas informeerde wantrouwig: “Wat zullen we hier hebben? Wie is dat? En waar is je loopuitrusting?”
“Wacht even,” zei de schildpad bedaard, “Ik heb nooit beweerd dat ik zelf ging meelopen. Ik heb je gevraagd om te lopen tegen iemand, en die iemand is mijn vriend Beterwetenin. Ben je nog steeds bereid om te lopen tegen Beterwetenin?”
De haas was boos en stampte hard met zijn poten op de grond. Maar alle aanwezigen gaven de schildpad gelijk. Afspraak was afspraak.
En dus werd de wedstrijd gehouden. En weet je wie de winnaar was? De haas. Jawel, soms moet je eens een uitdaging aangaan, tegen beter weten in.

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.