Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

Journalistiek niveau

Bij Wijlen kan u gerust terecht voor nieuwsjes omtrent sprookjesfiguren. Want Wijlen is een rasechte nieuwsjager die je in de loop van de dag op de meest bizarre plaatsen tegenkomt, op zoek naar miskleunen, onverwachte wendingen in sprookjes waar de argeloze lezer zich nog niet van bewust is. Bij Wijlen is het direct duidelijk dat de plot in de verte een bocht gaat maken of soms zelfs een bocht van 180 graden, en dat ontgaat hem niet. Hij noteert, analyseert en concludeert op een manier die niemand hem kan nadoen. En hij zit er altijd pil op. Wij bijvoorbeeld dachten allemaal dat de haas de loopwedstrijd ging winnen, maar Wijlen zag het anders, en ging voor de schildpad. En hij had alweer gelijk! Bij Wijlen ontbreekt het nooit aan inzicht en doorzicht, dat moet gezegd. Ik denk soms bij Wijlen dat hij daar een neus voor heeft, de zijne of een geleende, dat laat ik in het midden. En daar hoort een neus ook, bij Wijlen.
Bij Ijlen gaat het steevast verkeerd. Want Ijlen zorgt ervoor dat je, met de verkeerde mentaliteit natuurlijk, zelf koortsachtig op zoek gaat naar het slot en totaal de verkeerde kant op rent, in gedachten dan. En dat is wat Ijlen doet met jou. Bij Ijlen lijkt het alsof je hersens veranderen in één grote dikke soep en ook al stijgt je lichaamstemperatuur omdat je denkt dat je adrenaline aan het oppompen bent, vergeet het. Je geeft jezelf over aan Ijlen en dat komt nooit goed, geloof me. Want dat is het enige wat Ijlen voor je doet, je ziek maken van jaloezie bij Wijlen zijn successen.
Conclusie voor de lezer: laat ons hopen dat we nooit uitkomen bij Wijlen-Ijlen, want dan staat de toekomst van de sprookjes op het spel. En dat wil toch niemand, u toch ook niet!
Daar denk ik toch wel eens aan bij Wijlen.

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.