Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

De betere reisdoelen

Nu de vakantiemaanden in het vooruitzicht komen en iedereen, nee, da’s niet juist, heel veel mensen, nee ook niet, goed, nogal wat mensen aan een reisbestemming denken willen we hier wat tips geven. U moet hier geen uitgebreide wandelroutes of zo verwachten, of middeltjes tegen zonnebrand, of hoe u best uw reiskoffer pakt, nee, het gaat er ons meer om onze kennis met u te delen omtrent sprookjesfiguren. Wanneer u toevallig naar Borneo zou reizen, dan kan u op 250 kilometer van de stad Kalimantan Tengah een burcht aantreffen, meer een ruïne eigenlijk, maar wel bewoond door een echte ridder die nog een afstammeling is van de ridder van Sneeuwwitje. In Angola, als dat uw doel zou zijn, kan ik u aanraden om iets ten zuiden van Luena de Brit James Falk op te zoeken die daar een elfjesbejaardentehuis runt. De man schenkt overigens een heerlijke thee. Ging uw blik in de reisbrochure eerder uit naar Kudryashorskiy, stroomopwaarts een boogscheut of tien verwijderd van Novosibirsk, dan heeft u bij uw leuke bestemming nog een mooi extraatje. Daar namelijk in een zijstraat van de grote markt, u vraagt het daar maar eens verder, gaat u een winkeltje vinden dat er uitziet als een oude kaviaargroothandel. Maar schijn bedriegt, want kaviaar verkoopt men daar niet meer. Je kan daar wel terecht als je op zoek bent naar een tweedehands toverstaf. Vraag wel eerst om een demonstratie, want sommige stukken zijn zoveel gebruikt in de loop der eeuwen dat de toverkracht soms hapert of in het geheel niet werkt. Vermijd ook om een toverstaf te nemen in balsahout, want voor je het weet, breekt hij stuk.
Wie dichter bij huis blijft kan ik afraden om langs te willen gaan bij mijn loodgieter, overigens een voortreffelijk vakman. Maar telkens ik hem bel en hem dringend verzoek om een of ander euvel te komen verhelpen, krijg ik altijd hetzelfde antwoord: “Mijnheer u denkt zeker dat ik kan toveren.” Dus daar moet u niet zijn.
Nog eens kort geresumeerd: Deze zomer géén loodgieter bellen, maar op reis gaan, ook al staat het water u aan de lippen.

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.