Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

De automaat

De jongen slenterde in de boekenwinkel rond toen hij de automaat zag, die een beetje discreet tussen twee boekenrekken was opgesteld. ‘Sprookjes voorlezen, 10 cent’ was alles wat er aan de gladde voorwand te zien was, met enkel een gleuf voor het geld en een numeriek klavier wat vreemd genoeg maar ging van 1 tot 7. In de zaak was buiten de wat oudere winkeljuffrouw, die naarstig haar net binnengekomen boeken aan het uitpakken was, niemand. De jongen zocht in zijn broekzak en vond enkel een stuk van 20 cent en 2 euro. Hij ging naar de mevrouw en vroeg of ze kon wisselen. Wat stuurs over haar bril kijkend gaf de vrouw hem 2 stukken van 10 cent.
Het geldstuk rolde zacht in de automaat zonder klik of geluid, en een heldere, ja zelfs menselijke stem zei: “Welkom bij de sprookjesautomaat, voor nederlands, druk 1, voor..” Hij had al op 1 gedrukt.
“Voor een spannend sprookje, druk 1, voor een griezelig sprookje, druk 2, voor een sprookje met een happy end, druk 7.” Hij drukte op 7. Afwachtend wipte hij van het ene been op het ander, maar er gebeurde niks. “Als u een sprookje wil met een happy end, druk dan opnieuw 7.” Dit herhaalde zich enkele keren, en toen werd hij het moe. Hij drukte nu lukraak op alle nummers door elkaar, en wachtte op het resultaat. Er gebeurde een tijd niets.
Een kristallen stem achter hem zei volkomen onverwacht: “Kan ik u helpen?” Een slank meisje kauwend op iets onbestemd stond hem te observeren, de handen nonchalant in de zakken.
“Tja,” zei hij, “ ik probeer een sprookje te vinden, maar het lukt niet goed.”
“En nu ben je je 10 cent kwijt.” zei het meisje droog, heftig voortkauwend.
“Ja, maar da’s niet erg. Het is maar 10 cent.”
“Maar het is wel een gemist sprookje! Wat denk je er van als ik jou een sprookje vertel, gratis en voor niets?”
De jongen was duidelijk verbaasd.
“Dus jij wil me een sprookje vertellen? Wel…. ok dan, hier of ergens anders?”
“Kom,” zei het meisje, “Ik neem je mee naar een rustige plaats en dan vertel ik je een sprookje waar je de rest van je leven nog aan zal denken.”
“Met een happy end?”
“MET een happy end.”
“Akkoord.”
En zo is het ook gegaan. Na vele jaren zijn de rollen soms zelfs omgedraaid. En dat alles voor 10 cent.

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.