Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

The missing link

Twee sprookjesarcheologen hebben eindelijk ontdekt wat al jaren als een hardnekkig gerucht de kop opsteekt. Er circuleert namelijk al lang het verhaal dat Klein Duimpje een kortstondige verhouding heeft gehad met Sneeuwwitje. Als iemand dat zou kunnen verklaren, was meteen de afkomst van Assepoester duidelijk. Maar tot op heden heeft daar nog niemand iets zinnigs over kunnen vinden. Tot vandaag dus. Dat de twee archeologen een vette kluif hadden aan het onderzoek moge blijken uit het feit dat ze hier samen maar liefst al 165 jaar naar op zoek waren. Ja, als een archeoloog zich eens vastbijt in een onderzoek… Het echtpaar, want de onderzoekers zijn een koppel in het echte leven, hebben zich toegespitst op de fameuze ‘drie ontbrekende dagen’ in het leven van de twee sprookjesfiguren. Al vrij snel hadden zij uitgevist dat die drie dagen perfect samenvielen. En toen kon het echte researchwerk beginnen. Waar hadden de twee zich opgehouden in die dagen (een vrijdag, een zaterdag en een zondag). Op oude landkaarten hebben ze meetkundig kunnen vaststellen dat de enige mogelijkheid die de geliefden hadden om snel van hun respectievelijke woonplaatsen tot aan hun tijdelijk liefdesnest te komen, moet gelegen hebben in de buurt van de stad C. Hoe ze daar toe kwamen? Eerst werd de mogelijkheid geopperd dat Klein Duimpje van A naar B was gereisd en Sneeuwwitje van X naar Y, maar dat klopt niet, want dan waren ze nooit samen geweest in dat weekend. Nee, de tortelduifjes zijn van A naar C gegaan en van X ook naar C. Toen versmalden de mogelijke adressen, want in C staan slechts 57 hotels geregistreerd. 19 waren in de loop der jaren afgebroken of afgebrand, maar de resterende 38 hadden netjes hun gastenboeken bijgehouden. En eindelijk, in het voorlaatste hotel, vielen alle puzzelstukken op hun plaats. Op bladzijde 2009 van het gastenboek van hotel ‘La fourchette de qualité’ konden de archeologen de hand leggen op een inschrijving op naam van ‘Monsieur Legrand en madame Blanche’ die nog volgens de notulen reisden zonder bagage en die zich drie dagen lang niet hadden aangemeld aan de receptie, maar de ganse tijd leefden van de roomservice. Wat het echtpaar finaal deed besluiten dat het hier over de twee gezochten ging, was het misleidende pseudoniem ‘Monsieur Legrand’, maar dat trucje hadden ze toch maar mooi doorzien. Sneeuwwitje had zich simpelweg onder haar eigen naam ingeschreven, een beetje dom, maar wel begrijpelijk.
Hoe het nu verder gaat? Binnenkort verschijnt van hun hand een artikel in het gezaghebbende tijdschrift ‘Your deepest Witch’ en dan is het wachten of de jury in Zweden hier een mooie prijs in gedachten heeft. Het archeologenkoppel blijft er alleszins rustig onder. “Voor ons was het een vondst zoals een andere, maar het belang voor de geschiedenis is natuurlijk niet min. Wij vermoeden dat de sprookjesboeken eigenlijk allemaal zullen moeten herschreven worden.”

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.