Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

Verhaaltjes voor...

“Grootmoe,” vroeg het kindje met enkel haar twee handjes en haar hoofd die boven de dekens uitstaken, “Heb jij vroeger ook verhaaltjes voor het slapengaan gekregen?” De grootmoe glimlachte vertederd terwijl ze het kind nog wat beter instopte. “Ja Fientje, dat heb ik zeker. En die verhaaltjes die ik onthouden heb, die vertel ik nu aan jou.” “Zijn er dan verhaaltjes die je vergeten bent, grootmoe? Of die je niet wou onthouden? Misschien zijn er wel bij die ik ken en die jij niet meer weet? Misschien zijn er wel sprookjesfiguren die in jouw hoofd weg zijn. Ken jij de grote Donkerbeer, grootmoe?”
Grootmoe keek haar kleinkind verbaasd aan terwijl ze haar hoofd een beetje schuin hield: “ Nee, meisje, en wie mag dat dan wel zijn?” deed ze gemaakt-geïnteresseerd.
“Oh,” zei Fientje, “De grote Donkerbeer staat in een hoekje van de slaapkamer van kindjes en dan kan je hem niet zien, alleen als hij zijn ogen open heeft, dus als hij zijn ogen dicht doet, zie je hem niet. En hij is hier vanavond in mijn kamer!” voegde ze er nog even ferm aan toe. “Echt waar?” zei grootmoe, “Zal ik hem dan buitensturen?” “Neenee!” zei Fientje, “Hij mag blijven maar u moet nu de kamer stilletjes verlaten en niet in de hoeken kijken.”
Grootmoe deed het spelletje mee en ging overdreven stil naar buiten, wapperend met haar handen als oogkleppen aan haar ogen.
Toen ze weg was kwam Fientje vanonder de dekens. “Kom maar uit de hoek,” fluisterde ze, “Ze is weg.”
Vanuit de hoek van de kamer waggelde een volwassen beer van het formaat kodiakbeer tot aan het bed van Fientje.
Aan het bed gekomen ging hij op gemakkelijk op zijn rug liggen op het vloerkleed.
“Slaapwel Fientje.” geeuwde hij, “Ik pas wel op je vannacht. En morgenvroeg ben ik voor dag en dauw weg zoals altijd. Dat wordt weer een korte nacht. Slaap ze!” En beiden vielen gelijk in slaap.

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.