Het sprookje van de dag

Mag het efemeer zijn?

Dieren vragen

De oude dame zat aan de rand van de parkvijver op een verweerde bank toen opeens een snoek zijn kop boven het water stak en vroeg: “Mag ik u wat vragen mevrouw?” De oude dame schrok een beetje en zei toen weifelend: “Euh ja, natuurlijk, vraagt u maar.” “Wel,” vervolgde de snoek, “Gaat u liever winkelen in een buurtwinkel of in een supermarkt?” En zeer benieuwd hief hij zijn snuit nog wat hoger uit het water. “Oh,” zei de vrouw, “Wat vreemd dat u dat vraagt…” “Bedoelt u dat het vreemd is dat IK dat vraag of is het een vreemde vraag?” “Welnee, u mag me vanalles vragen, maar laat me even denken. Wel, ik ga toch liever bij de supermarkt want die is toevallig dicht bij waar ik woon.” “Ok, tweede vraag. Heeft u graag verse groenten of conserven?” “Vers!” antwoordde de vrouw gedecideerd. “En nog een laatste vraag, wie gaat volgens u de presidentsverkiezingen winnen? Obama of… oh nee, sorry, die vraag hoefde niet. Dank u!” en de snoek dook terug onder water. De oude dame keek nog eens in het water om er zeker van te zijn dat ze niet had gedroomd, maar de parkvijver lag er al weer rimpelloos bij. Ze stond op en sjokte langzaam weg langs het kleine laantje naar de parkuitgang.
Toen ze bijna aan haar huis was gearriveerd, kwam er een dikke zwarte kater langs lopen met zijn staart parmantig in de lucht. “Mag ik u wat vragen mevrouw?” zei de poes met een temige ‘miauw’ in haar stem. “Oh nee, niet opnieuw,” zei de oude dame, “Ik ben daarstraks al ondervraagd door een vis en nu jij weer…” “Is ‘t echt?” zei de kater, “Dan is dat niet fair, want dit is mijn regio, ik word hier geacht om de enquêtes te doen.” “Ja sorry hoor.” zei de vrouw die intussen aan haar huisdeur was aangekomen. De kater zei niets meer en trippelde weg met zijn staart deprimerend naar beneden wijzend.
Aan haar keukentafel bij een tas thee zat de vrouw het gebeuren nog eens te overdenken. “Wat gek toch!” dacht ze, en onnadenkend mepte ze met de krant van gisteren een bromvlieg dood die over de tafel kriebelde, net voor die kon zeggen: “Mevrouw, ik inspecteer de overvloed aan straatenquêteurs en als u dat wil, kan onze inspectie daar iets aan doen.” Niet, dus.

Vorig sprookje
Particulier gebruik van de teksten van "Het sprookje van de dag" mag mits bronvermelding. Commercieel gebruik is niet toegelaten.